English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

Eksper Atama

Eksper Atama,Eksper Atama Nasıl yapılır,Eksper Atama bilgileri için Aşağıda verdiğimiz Adres linkine tıklayınız
Sorgulama Adresi:
Eksper Atama

Sigortalılar Artık Kendi Ekspertizlerini Atayabilecekler.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından 13 Mayıs 2013 tarihi itibarı ile yürürlüğe giren Serbest Eksper atama ile ilgili;

1 – www.sbm.org.tr  sitesine girilerek  Online İşlemler  sekmesi seçilir.
 

2- Online İşlemler  açıldıktan  sonra  Eksper Atama  sekmesi  açılır.
 

3 – Aşağıda  açılan  sayfadaki  bilgiler  sırası ile eksiksiz  doldurularak  yedinci aşamada atanan Sigorta Eksperi, ismen ya da rastgele seçilir.
 
  
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR :


1- Sigorta Eksperinin sigortalı veya sigorta sözleşmesinden menfaat sahibi olan kişiler tarafından atanılması durumunda Ekspertiz ücreti,Sigorta Eksperleri İcra Komitesi tarafından belirlenen ve Birliğimiz www.sigorta.org.tr adresli internet sitesinde yayımlanan “Sigorta Ekspertiz Ücretleri Rehber Tarifesi” üzerinden hesaplanacak olup, söz konusu tarifenin altında veya üzerinde ücret tahakkuk ettirilmeyecektir. (Tüm branşlar için geçerlidir.)


2- Sigortalı veya sigorta sözleşmesinden menfaat sahibi olan kişiler tarafından atanan Sigorta Eksperleri, onarımı yapacak servise, sigortacının da eksper atama hakkını bulunduğunu ve bu hakkını kullanıp - kullanmayacağının belirlenmesi açısından 1 iş günü geçmeden aracın onarımına başlanılamayacağı bilgisini iletmelidir. (Gerek görülmesi halinde söz konusu bildirim yazılı olarak yapılmalıdır.)

3 - Sigortalı veya sigorta sözleşmesinden menfaat sahibi olan kişiler tarafından atanan Sigorta Eksperleri raporlarını Eksper Rapor Yazım Sistemi (EKSRAP) üzerinden yazmalı ve elektronik imza ile kapatılacaktır. Bu raporlar, www.sbm.org sitesindeki Eksper Raporu Sorgula sekmesinden görülebilir.

5- EKSİST üzerinden açılan dosyalarda, gerekli bilgilerin (özellikle araç motor, şase no vb.) doğru girildiğinden emin olunmalı, “111111111” “00000000” gibi hatalı veri girişleri kesinlikle yapılmamalıdır.

6- Sigortacı ve Sigortalı tarafından Eksper atanması durumunda, her iki Sigorta Eksperi de, “Meslek Kuralları” çerçevesinde birbirleri ile koordineli olarak çalışmalarını tamamlamalıdır. Bu nedenle aracın onarımına başlanması talimatı bu koordinasyon sonucunda verilecektir.

7- 2013-7 sayılı “Motorlu Araç Sigortaları Hasar İhbarlarının Yapılması ve Değerlendirilmesi Prosedürüne İlişkin Genelge” yayınlanmıştır.Genelge’de yer alan diğer hususlara riayet edilmelidir.

Serbest atama uygulamasında herkesin çok dikkatli ve duyarlı davranması gerektiği ve EKSİST üzerinden yapılan atamalar ve EKSRAP üzerinden yapılan raporlamaların, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, Hazine Müsteşarlığı, Sigorta Denetleme Kurulu tarafından inceleneceği unutulmamalıdır.